Qida zəncirində fəaliyyət sahələri üzrə risk balları müəyyənləşib
Sabit risk meyarına uyğun olaraq qida zəncirində fəaliyyət sahələri üzrə risk balları müəyyənləşib.
Birxeber.Az-nın xəbərinə görə, bu, Nazirlər Kabinetinin təsdiqlədiyi “Qida təhlükəsizliyinə risk əsaslı dövlət nəzarətinin aparılması Qaydası”nda əksini tapıb.
Qaydaya əsasən, sahibkarlıq fəaliyyətinin həyata keçirildiyi yerlərə gəlməklə aparılan dövlət nəzarəti tədbirləri konkret qida obyektlərində (subyektlərində) qida təhlükəsizliyi sahəsində tələblərin yerinə yetirilməsinin yoxlanılması məqsədilə Agentlik tərəfindən müvafiq olaraq həyata keçirilən qanunda nəzərdə tutulan nəzarət tədbirlərindən ibarətdir.
Müəyyən edilən sabit risk meyarlarına və dəyişkən risk meyarına uyğun olaraq yekun risk balından asılı olaraq aşağıdakı qaydada müəyyən edilir:
-106-165 bal – yüksək;
-82-105 bal – orta;
-50-81 bal – aşağı.
Qida obyektində (subyektdə) daha əvvəl nəzarət tədbirinin aparılmaması səbəbindən dəyişkən risk meyarına uyğun olaraq risk balının müəyyən edilməsi mümkün olmadıqda, yalnız sabit risk meyarlarına uyğun olaraq müəyyən edilmiş risk balından asılı olaraq ilkin risk qrupu aşağıdakı qaydada müəyyən edilir:
-55-75 bal – yüksək;
-35-50 bal – orta;
-20-30 bal – aşağı.
Qida obyektlərinin (subyektlərinin) risk qruplaşdırılması “Avtomatlaşdırılmış Qida Təhlükəsizliyi” İnformasiya Sistemi (AQTİS) vasitəsilə təmin edilir. Qida obyekti və ya obyekti olmadan fəaliyyət göstərən subyekt birdən çox fəaliyyət sahəsi ilə məşğul olduğu halda risk balı ən yüksək olan fəaliyyət sahəsi əsas götürülür.
Dəyişkən risk meyarı üzrə sonuncu yoxlamanın nəticəsində birdən çox qərar qəbul edildikdə, risk balı ən yüksək olan qərar əsas götürülür. Sahibkarlıq fəaliyyətinin həyata keçirildiyi yerlərə gəlmədən aparılan dövlət nəzarəti tədbirləri qida təhlükəsizliyi sahəsində vəziyyətin öyrənilməsi və bu sahədə riskin qiymətləndirilməsi məqsədilə qida təhlükəsizliyi göstəricilərinin monitorinqindən və sonuncu yoxlama nəticəsində
aşkar edilmiş pozuntuların və ya onların nəticələrinin müəyyən edilmiş müddət ərzində aradan qaldırılmasına dair qərarın yerinə yetirilməsi haqqında sahibkar tərəfindən verilən məlumatların doğruluğunun araşdırılmasından ibarətdir. Dövlət nəzarəti tədbirlərinə cəlb olunan resursların səmərəli istifadəsi və monitorinqlər vasitəsilə qida təhlükəsizliyi sahəsində vəziyyətin öyrənilməsi aşağıdakılar nəzərə alınmaqla təmin edilir:
- qida və yem məhsullarının müəyyən edilən risk balı;
- qida və yem məhsulları üzrə istehlakçı şikayətləri;
- qida mənşəli zəhərlənmələr üzrə məlumatlar;
- qida və yem məhsullarının tədqiqi və sınağı ilə bağlı nəticələr;
- dövlət nəzarəti tədbirlərinin nəticələri.
Qida təhlükəsizliyi sahəsində vəziyyətin öyrənilməsi və riskin qiymətləndirilməsi nəticəsində aşağıdakılar təmin olunur:
-. qida və yem məhsullarının təhlükəsizliyi sahəsində dövlət
siyasətinin prioritet istiqamətlərinin müəyyən edilməsi;
- təhlükəli qida və yem məhsullarının dövriyyəsinin qarşısının alınması üzrə Tədbirlər Planının işlənilib hazırlanması;
- qida və yem məhsullarının bioloji, kimyəvi və fiziki maddələrinin, o cümlədən baytarlıq preparatlarının, aqrokimyəvi maddələrin, bitki mühafizə vasitələrinin və çirkləndirici maddələrin qalıqları ilə ümumi çirklənmə səviyyəsinin müəyyən edilməsi.
Qida təhlükəsizliyi sahəsində vəziyyətin öyrənilməsi və riskin qiymətləndirilməsi məqsədilə, habelə “Sahibkarlıq sahəsində aparılan yoxlamaların tənzimlənməsi və sahibkarların maraqlarının müdafiəsi haqqında” Azərbaycan Respublikası Qanuna əsasən Agentliyə məlumat verilmədikdə və ya verilmiş məlumatın yanlış olduğu müəyyən edildikdə, konkret qida obyektinin (subyektinin) sahibkarlıq fəaliyyətinin həyata keçirildiyi yerlərə gəlməklə dövlət nəzarəti tədbirlərinin həyata keçirilməsi bu Qaydaya uyğun olaraq təmin edilməlidir.
Sıra №-si | Fəaliyyət sahəsinin 5 rəqəmli kodu | Fəaliyyət sahəsinin adı |
Sıra №-si | Fəaliyyət sahəsinin 7 rəqəmli kodu |
Fəaliyyət sahəsinin adı |
Risk balı |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
1. |
01111 |
Dənli (çəltik istisna olmaqla) bitkilərin becərilməsi | 1. | 0111101 | Buğdanın becərilməsi | 40 |
2. | 0111102 | Arpanın becərilməsi | 40 | |||
3. | 0111103 | Qarğıdalının becərilməsi | 40 | |||
4. | 0111104 | Çovdarın becərilməsi | 40 | |||
5. | 0111105 | Yulafın becərilməsi | 40 | |||
6. | 0111106 | Darının becərilməsi | 40 | |||
7. | 0111107 | Sorqonun becərilməsi | 40 | |||
8. | 0111108 | Digər dənli bitkilərin becərilməsi | 40 | |||
2. |
01112 |
Paxlalı bitkilərin becərilməsi | 9. | 0111201 | Noxudun becərilməsi | 40 |
10. | 0111202 | Maş və lobyanın becərilməsi | 40 | |||
11. | 0111203 | Mərciməyin becərilməsi | 40 | |||
12. | 0111204 | Soya paxlalarının becərilməsi | 40 | |||
13. | 0111205 | Paxlanın becərilməsi | 40 | |||
14. | 0111206 | Lupin becərilməsi | 40 | |||
15. | 0111207 | Digər paxlalı bitkilərin becərilməsi | 40 | |||
3. |
01113 |
Yağlı bitkilərin və onların toxumlarının becərilməsi | 16. | 0111301 | Yer fındıqlarının (araxisin) becərilməsi | 40 |
17. | 0111302 | Rapsın becərilməsi | 40 | |||
18. | 0111303 | Günəbaxan toxumla- rının becərilməsi | 40 | |||
19. | 0111304 | Pambıq toxumlarının becərilməsi | 40 |
|
|
| 20. | 0111305 | Kətan toxumunun becərilməsi | 40 |
21. | 0111306 | Saflorun becərilməsi | 40 | |||
22. | 0111307 | Küncütün becərilməsi | 40 | |||
23. |
0111308 | Digər yağlı bitkilərin və onların toxumla- rının becərilməsi |
40 | |||
4. | 01120 | Çəltiyin becərilməsi | 24. | 0112001 | Çəltiyin becərilməsi | 40 |
5. |
01131 |
Tərəvəz, bostan, kökümeyvəli və köküyum- ruların becərilməsi | 25. | 0113102 | Xiyarın becərilməsi | 40 |
26. | 0113103 | Pomidorun becəril- məsi | 40 | |||
27. | 0113104 | Badımcanın becəril- məsi | 40 | |||
28. | 0113105 | Qarpızın, yemişin becərilməsi | 40 | |||
29. | 0113106 | Kökün becərilməsi | 40 | |||
30. | 0113107 | Soğanın becərilməsi | 40 | |||
31. | 0113108 | Sarımsağın becəril- məsi | 40 | |||
32. | 0113109 | Turpun və şalğamın becərilməsi | 40 | |||
33. | 0113110 | Kələm, gül kələmi və kahının becərilməsi | 40 | |||
34. |
0113111 | İspanaq kimi yaşıl və kökü yumru tərəvəz- lərin becərilməsi |
40 | |||
35. | 0113112 | Tərəvəzlərin toxum- larının becərilməsi | 40 | |||
36. |
0113113 | Digər tərəvəz və bostan məhsullarının becərilməsi |
40 | |||
6. |
01132 | Şəkər çuğun- durunun becərilməsi |
37. |
0113201 | Şəkər çuğundurunun becərilməsi |
40 |
7. |
01133 | Göbələyin və yerdomba- lanın becərilməsi | 38. | 0113301 | Göbələyin becəril- məsi | 40 |
39. | 0113302 | Yerdombalanın becə- rilməsi | 40 | |||
8. | 01134 | Kartofun becərilməsi | 40. | 0113401 | Kartofun, batatın (şirin kartofun) becərilməsi | 40 |
9. |
01140 | Şəkər qamışının becərilməsi |
41. |
0114001 | Şəkər qamışının becərilməsi |
40 |
10. |
01191 |
Yem bitkilərinin becərilməsi |
42. |
0119101 | Yem bitkilərinin becə- rilməsi (otlar da daxil olmaqla) |
40 |
43. |
0119102 | Yemlik paxla və yem- lik noxud kimi paxla- lılar fəsiləsinə aid olan bitkilərin becəril- məsi və qurudulması |
40 | |||
11. |
01199 |
Digər birillik bitkilərin becərilməsi | 44. | 0119901 | Mayaotunun becəril- məsi | 40 |
45. | 0119902 | Biyanın becərilməsi | 40 | |||
46. |
0119903 | Digər qruplara daxil edilməyən kənd təsərrüfatı bitkilərinin becərilməsi |
40 | |||
12. |
01210 |
Üzümün becərilməsi |
47. |
0121001 | Yemək, şərab və kişmiş hazırlanması üçün üzümün becəril- məsi |
40 |
13. |
01220 |
Tropik və subtropik meyvələrin becərilməsi |
48. |
0122001 | Tropik və subtropik meyvələrin becərilmə- si (avokado, banan, xurma əncir, manqo, ananas və s. |
40 |
49. | 0122002 | Digər subtropik mey- vələrin becərilməsi | 40 | |||
14. |
01230 |
Sitrus meyvələrinin becərilməsi |
50. |
0123001 | Limonların, portağal- ların, naringilərin və kivilərin becərilməsi |
40 |
51. |
0123002 | Qreypfrutun və digər sitrus meyvələrinin becərilməsi |
40 | |||
15. |
01241 |
Tumlu və çəyirdəkli meyvələrin becərilməsi | 52. | 0124101 | Almanın, armudun, heyvanın becərilməsi | 40 |
53. | 0124102 | Alçanın, gavalının, göyəmin becərilməsi | 40 | |||
54. | 0124103 | Ərik və şaftalının becərilməsi | 40 | |||
55. | 0124105 | Albalı və gilasın becərilməsi | 40 | |||
56. |
0124106 | Sair tumlu və çəyir- dəkli meyvələrin becərilməsi |
40 |
16. |
01242 |
Qoz-fındıq və sair giləmeyvə məhsulları- nın becərilməsi | 57. | 0124201 | Fındığın becərilməsi | 40 |
58. | 0124202 | Qozun becərilməsi | 40 | |||
59. | 0124203 | Badamın becərilməsi | 40 | |||
60. | 0124204 | Püstənin, keşyunun becərilməsi | 40 | |||
61. | 0124205 | Şabalıdın becərilməsi | 40 | |||
62. | 0124206 | Fındığın istehsalı və emalı | 40 | |||
63. | 0124207 | Qozun istehsalı və emalı | 40 | |||
64. | 0124208 | Badamın istehsalı və emalı | 40 | |||
65. | 0124209 | Moruq və çiyələyin becərilməsi | 40 | |||
66. |
0124210 | Qaragilə, qarağat, motmotu və digər güləmeyvələrin becə- rilməsi |
40 | |||
17. |
01260 |
Yağlı meyvələrin becərilməsi | 67. | 0126001 | Hind qozunun becə- rilməsi | 40 |
68. | 0126002 | Zeytunun becərilməsi | 40 | |||
69. | 0126003 | Yağlı palma qozları- nın becərilməsi | 40 | |||
70. | 0126004 | Digər yağlı meyvə- lərin becərilməsi | 40 | |||
18. |
01271 |
İçki emalı üçün bitkilərin becərilməsi |
71. |
0127101 | Kofe, kakao kimi içki emalı üçün kənd təsərrüfatı bitkilərinin becərilməsi |
40 |
72. |
0127102 | Digər içki emalı üçün kənd təsərrüfatı bitki- lərinin becərilməsi |
40 | |||
19. |
01272 | Çay bitkisinin becərilməsi |
73. |
0127201 |
Çayın becərilməsi |
40 |
20. |
01280 |
Ədviyyat bitkilərinin becərilməsi |
74. |
0128001 | Zirə, darçın, vanil, mixək, zəncəfil, dəfnə yarpağı, reyhan, cirə kimi ədviyyat emalı üçün bitkilərin becə- rilməsi |
40 |
75. | 0128002 | İstiotun becərilməsi | 40 |
|
|
|
76. |
0128003 | Ədviyyat emalı üçün digər kənd təsərrüfatı bitkilərinin becəril- məsi |
40 |
21. |
01410 | Südlük iribuynuzlu mal-qaranın yetişdirilməsi |
77. |
0141001 | Südlük istiqamətli iribuynuzlu mal- qaranın yetişdirilməsi |
40 |
78. | 0141002 | Təzə inək və camış südünün ilkin istehsalı | 60 | |||
22. |
01420 | Digər iribuynuzlu mal-qaranın və camışların yetişdirilməsi |
79. |
014201 |
Ət üçün iribuynuzlu mal-qaranın və camışın yetişdirilməsi |
40 |
23. |
01430 | At, eşşək və qatırların yetişdirilməsi |
80. |
0143001 | At, eşşək və qatırların yetişdirilməsi |
40 |
24. |
01440 | Dəvələrin və mayaların yetişdirilməsi | 81. | 0144001 | Dəvə və mayaların yetişdirilməsi | 40 |
82. | 0144002 | Dəvə südünün ilkin istehsalı | 60 | |||
25. |
01450 | Qoyun və keçilərin yetişdirilməsi | 83. | 0145001 | Qoyun və keçilərin yetişdirilməsi | 40 |
84. | 0145002 | Xam qoyun və keçi südünün ilkin istehsalı | 60 | |||
26. | 01460 | Donuzların yetişdirilməsi | 85. | 0146001 | Donuzların yetişdiril- məsi | 40 |
27. |
01471 |
Ev (kənd təsərrüfatı) quşlarının yetişdirilməsi | 86. | 0147101 | Broyler təsərrüfatı | 60 |
87. |
0147102 | Toyuq, hindtoyuğu, qaz, ördək və firəng toyuğu kimi quşların yetişdirilməsi |
60 | |||
88. |
0147103 | Quşların yetişdirilmə- si üçün inkubatorlar- dan istifadə edilməsi |
60 | |||
28. |
01472 | Yumurta istehsalı |
89. |
0147201 | Ev (kənd təsərrüfatı) quşlarından yumurta istehsalı |
40 |
29. |
01491 | Arıların yetişdirilməsi, balın və arı mumunun istehsalı |
90. |
0149101 |
Arıların yetişdirilməsi, balın və arı mumunun istehsalı |
20 |
30. |
01499 | Digər heyvanların yetişdirilməsi |
91. |
0149901 | Ev dovşanlarının və digər tüklü heyvan- ların yetişdirilməsi |
40 |
|
|
|
92. |
0149902 | Dəvəquşu, emu (kənd təsərrüfatı quş- larından başqa) kimi digər heyvanların yetişdirilməsi |
40 |
93. |
0149903 | Fermalarda xərçəng- kimilərin, yeyilən ilbiz- lərin və s. yetişdiril- məsi |
40 | |||
31. |
01500 | Heyvandar- lıqla əlaqəli bitkiçilik |
94. |
0150001 | Heyvandarlıqla əlaqə- li bitkiçilik |
20 |
32. |
01630 |
Kənd təsərrüfatı bitkiləri məhsullarının istehsalı və emalı üzrə xidmətlərin göstərilməsi |
95. |
0163001 | Kənd təsərrüfatı bitki- ləri məhsullarının emalı üzrə sair xid- mətlərin göstərilməsi |
40 |
96. |
0163002 | Xammal satışı üçün bitkilərin istehsalı (təmizlənməsi, doğ- ranması, seçilməsi, dezinfeksiyası) |
20 | |||
97. |
0163003 | Daşınma və saxlama üçün meyvələrin parafinlənməsi |
20 | |||
98. | 0163004 | Kakao paxlalarının emalı, təmizlənməsi | 40 | |||
99. |
0163005 | Meyvə və tərəvəz- lərin yığıldıqdan sonra qurudulması |
20 | |||
33. |
01700 | Ovçuluq, vəhşi heyvanların yetişdirilməsi və bu sahələrdə xidmətin göstərilməsi |
100. |
0170001 |
Qida hazırlanması üçün heyvanların ovlanması və tutul- ması |
20 |
34. |
02301 |
Yabanı bitən qeyri-ağac məhsullarının yığılması | 101. | 0230101 | Göbələk və yerdom- balanı toplanması | 40 |
102. |
0230102 | Palıd qozları, şibyə və digər yabanı bitən qeyri-ağac məhsulla- rının toplanması |
40 |
35. |
02302 | Yabanı bitən meşə göbə- ləklərinin və yerdombalan- larının, meyvələrin, giləmeyvələrin, qozların və digər yeyilən meşə məhsullarının yığılması |
103. |
0230201 |
Yabanı bitən meşə göbələklərinin və yerdombalanlarının yığılması |
40 |
104. |
0230202 | Yabanı bitən gilə- meyvələrin, qozların və digər yeyilən meşə məhsullarının yığıl- ması |
40 | |||
36. |
02309 | Yabanı bitən digər qeyri- ağac meşə məhsullarının yığılması |
105. |
0230901 | Yabanı bitən digər qeyri-ağac meşə məhsullarının yığılması |
40 |
37. |
03110 |
Dəniz balıqçılığı | 106. | 0311001 | Daxili dəniz sularında balıqçılıq | 40 |
107. | 0311002 | Gəmilərlə balıq ovunu həyata keçirilməsi | 60 | |||
108. |
0311003 | Xərçəngkimilərin, molyuskların, dəniz tısbağalarının, dəniz kirpilərinin və sairin ovu |
40 | |||
38. |
03120 |
Çaylarda, göllərdə, su anbarlarında (şirin sularda) balıqçılıq |
109. |
0312001 | Şirin su hövzələrində heyvanların tutulması (ovlanması) |
40 |
110. |
0312002 | Çaylarda, göllərdə, su hövzələrində və süni göllərdə balıq- çılıq |
40 | |||
111. |
0312003 | Şirin suda yaşayan xərçəngəbənzərlərin, molyuskların və digər heyvanların tutulması (ovlanması) |
40 | |||
39. |
03210 |
Balıq və digər canlıların yetişdirilməsi | 112. | 0321001 | Balıq yetişdirilməsi | 40 |
113. |
0321002 | Omarların, lanqust, krevetlərin, xərcəng- lərin yetişdirilməsi |
40 | |||
114. |
0321003 | Qidada istifadə üçün istridyələrin selek- siyası, yetişdirilməsi və saxlanılması |
40 |
|
|
|
115. |
0321004 | Qırmızı yosunların və digər yeyilən dəniz yosunlarının yetiş- dirilməsi |
40 |
40. |
03220 |
Şirin su hövzələrində balıqyetiş- dirmə | 116. | 0322001 | Şirin su hövzələrində balıq yetişdirilməsi | 40 |
117. |
0322002 | Xərçəngəbənzər və molyuskların yetişdiril- məsi və seleksiyası |
40 | |||
118. | 0322003 | Qurbağaların yetiş- dirilməsi | 40 | |||
41. |
08930 |
Duz hasilatı | 119. | 0893001 | Duzun yeraltı yataq- lardan çıxarılması | 20 |
120. |
0893002 | Dəniz suyunun və digər duzlu suların günəş altında buxar- landırılması yolu ilə duz emalı |
20 | |||
121. |
0893003 | Duzun xırdalanması, təmizlənməsi, ələn- məsi, rafinasiyası və yodlaşdırılması |
20 | |||
122. |
0893004 | Şor suların və digər duzlu məhlulların istehsalı və emalı |
20 | |||
42. |
10110 |
Ət istehsalı, emalı və konservləş- dirilməsi (quş ətindən başqa) | 123. | 1011001 | Ət məhsullarının emalı | 60 |
124. |
1011002 | Təzə, soyudulmuş və dondurulmuş ətin (quş ətindən başqa) cəmdək, yarım cəm- dək şəklində istehsalı |
60 | |||
125. |
1011003 | Təzə, soyudulmuş və ya dondurulmuş ətin (quş ətindən başqa) bölünmüş (tikə) şəkil- də istehsalı |
60 | |||
126. |
1011004 | Ət məhsullarının (quş ətindən başqa) konservləşdirilməsi |
60 | |||
127. | 1011005 | Subməhsulların emalı | 60 | |||
43. |
10120 | Ev quşları və dovşan ətinin istehsalı, emalı və |
128. |
1012001 | Quşların kəsilməsi və quş ətinin hazırlan- ması |
60 |
129. |
1012002 | Təzə və ya dondu- rulmuş quş ətinin hissələrə bölünməsi |
60 |
|
| konservləş- dirilməsi |
130. |
1012003 | Ev dovşanlarının və buna bənzər heyvan- ların ətinin hazırlan- ması |
60 |
131. | 1012004 | Ev quşlarının ətinin konservləşdirilməsi | 60 | |||
44. |
10131 |
Kolbasa, sosis- ka, salyami, paştet, bekon və sair ət məmulatlarının emalı | 132. | 1013101 | Kolbasa emalı | 60 |
133. | 1013102 | Sosiska emalı | 60 | |||
134. |
1013103 | Salyami, paştet, rulet, bud, bekon emalı |
60 | |||
135. | 1013104 | Sair ət məmulatla- rının emalı | 60 | |||
45. |
10132 | Ət, quş və ev dovşanı ətindən digər məmulatların emalı |
136. |
1013201 | Ət, quş və ev dovşanı ətindən digər məmu- latların emalı |
60 |
137. |
1013202 | Qurudulmuş, duzlan- mış və hisə verilmiş ət emalı |
60 | |||
46. |
10201 |
Balıq məhsulları- nın istehsalı və emalı |
138. |
1020101 | Balıq, xərçəngkimilər və molyusk məhsul- larının istehsalı və emalı |
60 |
139. |
1020102 | Balıq, xərçəngkimi- lərin və molyusk məhsullarının soyu- dulması, dondurulma- sı, qurudulması, hisə verilməsi, duzlanması, hermetik taralarda konservləşdirilməsi |
60 | |||
140. | 1020103 | Balıq filesinin hazır- lanması | 60 | |||
141. |
1020104 | Xərçəngəbənzər, molyusk və balıqdan qida unu əldə edilməsi |
60 | |||
142. |
1020105 | Digər balıq məhsulla- rının istehsalı və emalı |
60 | |||
143. |
1020106 | Balıqların konservləş- dirilməsi və emalı ilə məşğul olan gəmilərin fəaliyyəti |
60 | |||
144. | 1020107 | Dəniz yosunlarının istehsalı və emalı | 60 |
47. |
10311 |
Kartofun emalı və ya konservləş- dirilməsi | 145. | 1031101 | Kartofun emalı və konservləşdirilməsi | 40 |
146. |
1031102 | Buzlanmış halda hazırlanmış kartof emalı |
40 | |||
147. | 1031103 | Kartofdan qurudul- muş sıyıq emalı | 40 | |||
148. | 1031104 | Kartofdan qəlyanal- tıların emalı | 40 | |||
149. | 1031105 | Kartof çipslərinin emalı | 20 | |||
150. | 1031106 | Kartofun mexaniki şəkildə təmizlənməsi | 20 | |||
48. |
10312 | Kartof ununun istehsalı |
151. |
1031201 | Narın və kobud üyü- dülmüş kartof ununun istehsalı |
20 |
49. |
10320 | Meyvə və tərəvəz şirələrinin emalı | 152. | 1032001 | Meyvə və tərəvəz şirələrinin emalı | 40 |
153. | 1032002 | Konsentrat və nektar- ların emalı | 40 | |||
50. |
10391 |
Digər qruplara daxil edilməyən meyvə və tərəvəzlərin konservləş- dirilməsi |
154. |
1039101 | Meyvə, qoz və ya tərəvəzin konserv- ləşdirilməsi: dondurulması, quru- dulması, yağa və ya sirkəyə qoyulması, hermetik tarada konservləşdirilməsi |
60 |
155. |
1039102 | Meyvələrin, (çərəz- lərin) fındıqların və tərəvəzin konserv- ləşdirilməsi |
40 | |||
156. | 1039103 | Hermetik taralarda konservləşdirmə | 40 | |||
157. |
1039104 | Meyvə-tərəvəzlərdən qida məhsullarının emalı |
60 | |||
158. |
1039105 | Fındıqların yandırma, duzlama və digər üsullarla emalı |
40 | |||
159. | 1039106 | Fındıqdan qida məh- sullarının emalı | 40 | |||
160. | 1039107 | Meyvə-tərəvəzlərdən salat hazırlanması | 60 | |||
161. | 1039109 | Soya pendirinin hazırlanması | 60 |
51. |
10392 | Meyvə və ya tərəvəzdən qida məhsulla- rının emalı | 162. | 1039201 | Meyvələrdən qida məhsullarının emalı | 60 |
163. | 1039202 | Tərəvəzdən qida məhsullarının emalı | 60 | |||
52. |
10393 | Cem, marmelad və jelenin emalı | 164. | 1039301 | Cem emalı | 40 |
165. | 1039302 | Marmelad və jelenin emalı | 40 | |||
53. |
10411 |
Təmizlən- məmiş yağ və piylərin emalı |
166. |
1041101 | Təmizlənməmiş zey- tun, qarğıdalı, günə- baxan toxumu yağlarının emalı |
40 |
167. |
1041102 | Təmizlənməmiş soya paxlası, palma, pam- bıq toxumu, kətan və ayıpəncəsi toxumu yağlarının emalı |
40 | |||
168. | 1041103 | Balıq və dəniz məmə- liləri yağının emalı | 40 | |||
169. |
1041104 | Yağlı bitkilərin toxum və məhsullarından narın və kobud üyü- dülmüş piysizləşdiril- məmiş un istehsalı |
20 | |||
54. |
10412 |
Təmizlənmiş yağ və piylərin emalı |
170. |
1041201 | Rafinə edilmiş zey- tun, soya paxlası və digər yağların emalı |
40 |
171. |
1041202 | Rafinə edilmiş digər bitki yağlarının və piylərinin emalı |
40 | |||
55. |
10420 |
Marqarin və qarışdırılmış piylərin emalı | 172. | 1042001 | Marqarin emalı | 40 |
173. |
1042002 | Piy qarışıqlarının və analoji pastaya bən- zər məhsulların emalı |
40 | |||
174. | 1042003 | Digər qarışıq mətbəx yağlarının emalı | 40 | |||
56. |
10511 |
Süd və süd məhsulları- nın emalı |
175. |
1051101 | Təzə yağlı südün pasterizə edilmiş, sterilizə edilmiş, homoqenez edilmiş, ultra qırmızı şüalarla şüalandırılmış, həmçinin yüksək istiliklə digər emala məruz qalmış süd emalı |
60 |
176. | 1051102 | Təzə süddən qaymaq və xama emalı | 60 |
|
|
|
177. |
1051103 | Şəkərli və şəkərsiz quru və qatılaşdırıl- mış süd emalı |
60 |
178. | 1051104 | Süddən yağ emalı | 60 | |||
179. |
1051105 | Qatıq, ayran və digər süd məhsullarının emalı |
60 | |||
180. | 1051106 | Yoqurt emalı | 60 | |||
181. | 1051107 | Kazein və ya laktoza emalı | 60 | |||
182. | 1051108 | Zərdab emalı | 60 | |||
57. | 10512 | Pendir və kəsmik emalı | 183. | 1051201 | Pendir və kəsmik emalı | 60 |
58. |
10520 |
Dondurma emalı |
184. |
1052001 | Qaymaqlı dondurma- nın və dondurmanın digər növlərinin emalı |
60 |
185. | 1052002 | Dondurulmuş desert- lərin emalı | 60 | |||
59. |
10611 |
Buğda məhsulları- nın istehsalı və emalı | 186. | 1061101 | Buğda istehsalı | 20 |
187. |
1061102 | Çörək, pirojna, bisk- vit, fəsəli hazırlan- ması üçün hazır un qatışıqlarının istehsalı |
20 | |||
188. |
1061103 | Paxlalı və meyvə- köklü bitkilərdən ko- bud və ya narın üyüdülmüş un isteh- salı |
20 | |||
189. |
1061104 | Dənli bitkilərdən hazır səhər yeməklərinin emalı |
20 | |||
60. |
10612 |
Dənli bitkilərdən un və yarma istehsalı və emalı | 190. | 1061201 | Taxıldan un istehsalı | 20 |
191. |
1061202 | Taxıl, arpa, çovdar, qarğıdalıdan yarma, kobud üyüdülmüş un dənələrinin istehsalı |
20 | |||
192. |
1061203 | Təmizlənmiş, döyül- müş, buxara verilmiş və ya forması dəyiş- dirilmiş düyü isteh- salı, düyü ununun emalı |
20 | |||
193. | 1061204 | Dəyirman fəaliyyəti | 20 |
61. |
10620 |
Nişasta və nişasta məhsulları- nın istehsalı və emalı |
194. |
1062001 | Düyüdən, kartofdan, qarğıdalıdan və sairdən nişasta emalı |
20 |
195. |
1062002 | Qarğıdalının isladıl- mış halda xırdalan- ması |
20 | |||
196. |
1062003 | Qlükoza, qlükoza şirəsi, maltoza və sair emalı |
20 | |||
197. | 1062004 | Qlüten emalı | 20 | |||
198. | 1062005 | Tapioka emalı | 20 | |||
62. |
10710 | Çörək emalı: uzun müddət saxlanıla bilməyən unlu qənnadı məmulatları- nın emalı | 199. | 1071001 | Təndir fəaliyyəti | 20 |
200. | 1071002 | Tort emalı | 60 | |||
201. | 1071003 | Çörək emalı | 20 | |||
202. | 1071004 | Lavaş emalı | 20 | |||
203. | 1071005 | Bulka emalı | 20 | |||
63. |
10720 |
Suxari və peçenye emalı, uzun müddət saxlanıla bilən unlu qənnadı məmulatlar- ının emalı | 204. | 1072001 | Şirniyyat emalı | 40 |
205. |
1072002 | Suxari, peçenye və quru çörək-bulka mə- mulatlarının emalı |
20 | |||
206. |
1072003 | Uzun müddət saxla- nıla bilən unlu qənna- dı məmulatlarının və tortların (pirojnaların) emalı |
60 | |||
207. |
1072004 | Şirin və ya duzlu qəlyanaltı məhsulla- rının emalı |
20 | |||
208. |
1072005 | Dondurulmuş unlu qənnadı məhsullarının emalı |
60 | |||
64. |
10730 |
Makaron, əriştə və oxşar məmulatların emalı |
209. |
1073001 | Un məhsullarının: makaron, bişirilmiş və bişirilməmiş, iç qoyul- muş və iç qoyulma- mış əriştə emalı |
20 |
210. | 1073002 | Kuskus emalı | 20 | |||
211. | 1073003 | Makaron emalı | 20 | |||
65. |
10810 |
Şəkər (qənd) emalı |
212. |
1081001 | Şəkər qamışı və şəkər çuğundurun- dan şəkər emalı və rafinasiyası |
40 |
|
|
| 213. | 1081002 | Şəkər siroplarının və melassa emalı | 40 |
214. |
1081003 | Ağcaqayın, palma şirələrindən şəkərin və şəkər əvəzedicilə- rinin emalı və rafinə edilməsi |
40 | |||
66. |
10820 |
Kakao, şokolad və şəkərdən qənnadı məmulatları- nın emalı | 215. | 1082001 | Şokolad emalı | 40 |
216. | 1082002 | Şəkərdən qənnadı məmulatlarının emalı | 40 | |||
217. | 1082003 | Kakao emalı | 20 | |||
218. | 1082004 | Saqqız emalı | 20 | |||
219. |
1082005 | Kakao-yağ, kakao- piy, kakaodan duru yağ, kakao tozu emalı |
40 | |||
220. |
1082006 | Meyvələrin qabığın- dan və bitkilərin digər hissələrindən şəkər- lənmiş meyvə, qoz, fındıq emalı |
40 | |||
67. |
10830 |
Çay və kofe istehsalı (emalı) | 221. | 1083001 | Kofe emalı | 20 |
222. | 1083002 | Çay və mate qarışı- ğının hazırlanması | 20 | |||
223. |
1083003 | Çay paketlərinə qablaşdırılma da daxil olmaqla, çayın qablaşdırılması |
20 | |||
224. |
1083004 | Kofe məhsullarının: döyülmüş kofe, həll edilə bilən kofe, kofe cövhəri və konsent- ratı emalı |
20 | |||
225. | 1083005 | Kofe əvəzedicilərinin emalı | 20 | |||
68. |
10840 |
Ədviyyat və şirələrin emalı | 226. | 1084001 | Ədviyyat emalı | 20 |
227. | 1084002 | Mayonez, sirkə və sair sousların emalı | 40 | |||
228. | 1084003 | Xardal, xardal unu və xardal tozu emalı | 40 | |||
229. | 1084004 | Sirkə emalı | 20 | |||
69. |
10850 | Hazır yeməklərin emalı | 230. | 1085001 | Ət və quş ətindən hazır yeməklərin emalı | 60 |
231. | 1085002 | Balıq ətindən hazır yeməklərin emalı | 60 |
|
|
| 232. | 1085003 | Tərəvəzdən hazır yeməklərin emalı | 60 |
233. | 1085004 | Milli və yerli yemək- lərin emalı | 60 | |||
70. |
10860 |
Uşaq qidalarının, tibbi məqsəd- lər üçün hazırlanan qida məhsullarının, diyetik qida məhsullarının emalı | 234. | 1086001 | Uşaq qidalarının emalı | 60 |
235. |
1086002 | Tibbi məqsədlər üçün hazırlanan qida məhsullarının emalı |
60 | |||
236. |
1086003 | Gündəlik qida rasio- nunun tam dəyişdiril- məsini təmin edən, bədən kütləsinin aza- ldılması baxımından enerjinin məhdudlaş- dırılması üçün istifa- də edilən diyetik qida məhsullarının və yeməklərin emalı və hazırlanması |
60 | |||
237. |
1086004 | Müxtəlif xəstəliklər zamanı tətbiq edilən və natriumsuz tibbi məqsədlər üçün ye- məklərin hazırlanması |
60 | |||
238. |
1086005 | Ağır işləri yerinə yeti- rən insanlar, xüsusən idmançılar üçün yeməklərin hazırlan- ması |
60 | |||
71. |
10890 |
Digər qruplara daxil edilməyən sair qida məhsulları- nın emalı |
239. |
1089001 | Digər qruplara daxil edilməyən qida əla- vələri, bioloji aktiv qida məhsulları və digər qida məhsul- larının hazırlanması |
60 |
240. | 1089002 | “Fast food” hazırlan- ması | 60 | |||
241. | 1089003 | Şorba və ət bulyon- larının hazırlanması | 60 | |||
242. | 1089004 | Maya emalı | 20 | |||
243. | 1089005 | Süni konsentratların emalı | 20 | |||
244. |
1089006 | Ət, balıq, xərçəngə- bənzər və molyusk- lardan cövhərlərin emalı |
60 |
|
|
|
245. |
1089007 | Yumurta tozu, yumur- ta sarısı, yumurta məhsulları emalı |
40 |
246. | 1089008 | Süd əvəzedicilərinin emalı | 60 | |||
72. |
10910 |
Fermalarda saxlanılan heyvanlar üçün yem məhsulları- nın istehsalı və emalı |
247. |
1091001 | Fermalarda saxlanıl- an heyvanlar üçün yem əlavələri də daxil olmaqla, yem məhsul- larının emalı |
40 |
248. |
1091002 | Kəsim məntəqələrin- dən tullantıları emal etməklə, heyvanlar üçün yem məhsulla- rının emalı |
40 | |||
249. |
1091003 | Fermalarda saxlanı- lan heyvanlar üçün qarışdırılmamış (yek- cins) yem məhsulları- nın hazırlanması |
40 | |||
73. |
10920 |
Ev heyvanları üçün yem məhsullarının istehsalı və emalı |
250. |
1092001 | İt, pişik, quş və digər ev heyvanları üçün yem məhsullarının istehsalı və emalı |
20 |
251. |
1092002 | Kəsim məntəqələrin- də formalaşan tullan- tıları emal etməklə, heyvanlar üçün yem məhsullarının isteh- salı və emalı |
20 | |||
74. |
11011 |
Distillə edilmiş və təmizlənmiş spirtli içkilərin emalı | 252. | 1101101 | Brendi (konyak) materiallarının emalı | 20 |
253. | 1101103 | Araq, viski, brendi, cin və likörün emalı | 20 | |||
254. |
1101104 | Distillə edilmiş spirtlə qarışdırılmış içkilərin və distillə edilmiş spirtli qarışıqların emalı |
20 | |||
255. | 1101105 | Spirtli içkilərin emalı | 20 | |||
75. |
11012 | Qıcqırma məmulatla- rından etil spirtinin emalı |
256. |
1101201 | Qıcqırma materialla- rından etil spirtinin emalı |
20 |
257. | 1101202 | Qarışıq içki emalı | 20 |
76. |
11020 |
Üzümdən şərab emalı | 258. | 1102001 | Şampan şərabının emalı | 20 |
259. | 1102002 | Üzümdən şərab emalı | 20 | |||
260. | 1102003 | Köpüklənən şərab emalı | 20 | |||
261. | 1102004 | Qatılaşdırılmış üzüm şirəsindən şərab emalı | 20 | |||
262. | 1102005 | Süfrə şərabının emalı | 20 | |||
263. |
1102006 | Yüksək sortlu şərab (xüsusi rayonlarda emal edilən) emalı |
20 | |||
77. |
11030 |
Sidr və başqa giləmeyvə şərablarının emalı |
264. |
1103001 | Alkoqol tərkibli sidr, armud və digər giləmeyvə şərabla- rının emalı |
20 |
265. |
1103002 | Tərkibində giləmeyvə şərabları olan qarışıq içkilərin emalı |
20 | |||
78. |
11040 | Qıcqırma məmulatla- rından distillə edilməmiş sair içkilərin emalı | 266. | 1104001 | Vermut və buna bən- zər şərabların emalı | 20 |
267. | 1104002 | Distillə edilməmiş sair içkilərin emalı | 20 | |||
79. |
11050 |
Pivə emalı |
268. |
1105001 | Pivə, porter kimi səmənidən içkilərin emalı |
20 |
269. | 1105002 | Alkoqolsuz və ya zəif alkoqollu pivə emalı | 20 | |||
80. |
11060 | Səməni pivəsinin emalı |
270. |
1106001 | Səməni pivəsinin emalı |
20 |
81. |
11071 | Mineral sular və digər suların butulkalarda emalı | 271. | 1107101 | Mineral suların butul- kalarda emalı | 20 |
272. | 1107102 | Digər suların butulka- larda emalı | 20 | |||
82. |
11072 |
Digər alkoqolsuz içkilərin emalı | 273. | 1107201 | Limonad emalı | 20 |
274. | 1107202 | Enerji içkilərinin emalı | 20 | |||
275. | 1107203 | Kokteyl emalı | 20 | |||
276. |
1107204 | Alkoqolsuz içkilərin emalı |
20 | |||
277. |
1107205 | Kola və meyvə içkilə- rinin emalı |
20 |
83. |
16240 |
Taxta taraların istehsalı və emalı |
278. |
1624001 | Taxtadan qutu, yeşik, qəfəs, baraban və digər oxşar ağac taraların istehsalı və emalı |
20 |
279. |
1624002 | Taxtadan ağac çəllək, çən və digər çəllək məmulatlarının isteh- salı və emalı |
20 | |||
280. |
1624003 | Altlıq, stellaj və digər yük platformalarının istehsalı və emalı |
20 | |||
84. |
16290 | Ağac və mantardan, nazik yonqar- lardan və hörmə üçün materiallardan digər məmu- latların istehsalı və emalı |
281. |
1629001 |
Təbii mantardan və preslənmiş mantar qırıntılarından hazır- lanmış məmulatların istehsalı və emalı |
20 |
85. |
17110 |
|